ESKİŞEHİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

2021 UNESCO Yunus Emre Anma ve Kutlama Yılı Hazırlık Toplantısı Gerçekleştirildi

2021 UNESCO Yunus Emre Anma ve Kutlama Yılı kapsamında Eskişehir Valiliği Yunus Emre Salonu’nda hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı. Dr. Serdar Çam, Vali Erol Ayyıldız, Yunus Emre Enstitüsü Bşk. Prof. Dr. Şeref Ateş, Türk Tarih Kurumu Bşk. Prof. Dr. Bilal Çetin, TİKA Bşk. V. Serdar Kayalar, Yurtdışı Türkler ve Akra Topluluklar Bşk. Abdullah Eren, Vali Yrd. Akın Ağca, Mihalıççık Kaymakamı Mehmet Anıl Çolak, Mihalıççık Belediye Bşk. Haydar Çorum, A.Ü. Rektör Yrd. Fatih Temizel, ESOGÜ Rektör Yrd. Kamil Çolak, Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Bşk. V. İzzet Atik, İl Müftüsü Bekir Gerek, İl Kültür Turizm Md. V. Mustafa Ünal ve İl Millî Eğitim Md. Hakan Cırıt katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam her yıl ülkemizin pek çok değerinin en güzel şekilde anlatılmaya çalışıldığı etkinliklerin yapıldığını, bunların başında Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin Şeb-i Arus törenlerinin bütün dünyaya mal olmuş etkinlikler olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bilindiği üzere UNESCO Yunus Emre Hazretlerinin Vefatının 700. Yıl Dönümü olan 2021 yılını Yunus Emre Yılı ilan etti. Bunun yanı sıra Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin Vefatının 750. Yıl Dönümü, yine Ahi Evran’ın Doğumunun 850. Yıl Dönümü için önümüzdeki yıl etkinlikler ve çeşitli programlar tertip edilecek. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Yunus Emre ile ilgili özel bir çalışmanın başlaması yönünde talimat verdiler. Bu doğrultuda gerek Vali’mizin, Valiliğimizin, gerekse ilimizin bizi yönlendireceği çalışmalar çerçevesinde sadece yerel ve yerinde olan bir etkinlik değil ülkenin bütün köşesinde Yunus Emre’nin sesini, hissiyatını, mesajını yansıtan etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra özellikle son yıllarda dünyada giderek arttırılmaya ve siyasi bir enstrüman olarak kullanılmaya çalışılan İslamofobi ile mücadelemizde İslam’ın mesajını dünyaya en güzel şekilde verebilmek için Yunus Emre Hazretlerine iltica edeceğiz. Avrupa’da yaşanan marjinal hareketler, başta bizim orada yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere diğer yabancı vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalara karşı Yunus Emre’nin dilinden doğru mesajları vereceğiz. Tarihimizde hiçbir zaman başka dinlere, kültürlere saygısızlık yapılmamıştır. Onlar himayelerimizde en güzel şekilde korunup yaşatılmıştır. Ancak bu sanki olmamış gibi, tam tersine, bunu yapanların teşvikiyle Körfez’deki yaşanan birtakım radikal hareketlerin Türkiye’deki birtakım insanlar tarafından yapılıyormuş gibi ters bir propaganda ile, aynı şekilde sözde Ermeni soykırımı meselesinde olduğu gibi sivillerin katledildiği, bombaların atıldığı bir ortamda dönüp dönüp mazlum hikâyeleriyle kendilerini üste çıkaracak birtakım çabaların olduğu dünyada, özlenen ve İslam’ı doğru anlamış ve doğru uygulayan Anadolu insanını en güzel şekilde anlatan lisan Yunus Emre’nin lisanı olacaktır.  Onun için diplomatik, siyasi, kültürel, sanatsal her alanda çok yönlü çalışmalar yapacağız.”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam Eskişehir’in turizm konusunda pek çok potansiyele sahip olduğunu belirterek Eskişehir’in yabancı turist sayısının artırılmasının önemine değindi. Türk-İslam tarihinin merkezi olan bu şehrin sadece turistik değil aynı zamanda ticari amaçla, fuarlarla, çeşitli toplantılarla, burada üretilen ürünlerin dünyaya tanıtılmasıyla ilgili yapılacak çalışmaların Eskişehir’e çok güzel şekilde yansıyacağını vurguladı ve “Başta Vali’miz olmak üzere değerli fikir adamları, kanaat önderleri, akademisyenler, sanatçılarla istişareler sonucu yapılması gereken çalışmalar takvime bağlanacaktır.” dedi.

UNESCO 2021 Yılı’nın Yunus Emre Anma ve Kutlama Yılı olarak ilan edildiğini belirten Vali Erol Ayyıldız ise “Bize ait olan ve evrensel değer taşıyan Yunus Emre’mizi bu anlamda hem Eskişehir’imizde hem ülkemizde hem de dünyada hak ettiği biçimde tanıtmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için çalışacağız. Sayın Bakanımızın da teşrif etmesiyle yapılacak çalışmaların koordinesinde beraber hareket edeceğiz.” diye konuştu.

Toplantı yapılan sunumların ve karşılıklı fikir alış-verişlerinin ardından sona erdi.

12.11.2020




Eskişehir Valiliği(1).JPG
Eskişehir Valiliği(2).JPG
Eskişehir Valiliği(3).JPG
Eskişehir Valiliği(4).JPG
Eskişehir Valiliği(5).JPG
Eskişehir Valiliği(6).JPG
Eskişehir Valiliği(7).JPG
Eskişehir Valiliği(8).JPG
Eskişehir Valiliği(9).JPG








http://www.eskisehir.gov.tr/2021-unesco-yunus-emre-anma-ve-kutlama-yili-hazirlik-toplantisi-gerceklestirildi